What could be interesting for you?

Schwarzenstein Hut / Rifugio Vittorio Veneto al Sasso Nero, Ahrntal

Schwarzenstein Hut / Rifugio Vittorio Veneto al Sasso Nero
Schwarzenstein Hut / Rifugio Vittorio Veneto al Sasso Nero
Schwarzenstein Hut / Rifugio Vittorio Veneto al Sasso Nero
Schwarzenstein Hut / Rifugio Vittorio Veneto al Sasso Nero
Schwarzenstein Hut / Rifugio Vittorio Veneto al Sasso Nero
Schwarzenstein Hut / Rifugio Vittorio Veneto al Sasso Nero

Project description

The new Schwarzenstein Hut was erected as a narrow "pinnacle" at an altitude of 3,026 meters above sea-level and provides mountain-climbers with a clear indication of the trail from all directions of the compass. The freely shaped facades are designed so as to lean back or overhang – as though they had been formed over time by natural processes.
With regards to its energy needs, the building is designed to be autonomous. Electricity is generated by a photovoltaic installation on the folded metal sheeting roof with a rated capacity of 9.6 kW. There is also a modular cogeneration plant with a rated capacity of 60kVA which is started up to cover peaks, as needed. The electrical energy can be stored in a battery bank with a capacity of 138 kWh. Heat is obtained chiefly from the modular cogeneration plant. The underfloor heating and ventilation system in the day room ensures a pleasant room climate. The drinking water is extracted 450 meters away and conducted to the hut via insulated and heated PE pipes.

Project information

Client
Autonome Provinz Bozen, Bozen, Italy

Our services
Specialized planning, specialized construction management and invoicing for the electrical engineering, building technology, fire-protection measures, and low-energy architectural solutions; Safety coordination during the planning and execution phase

Contact person
Michael Bergmeister

Architect
Stifter + Bachmann
Dr.Arch. Stifter Helmut
Dr.Arch. Bachmann Angelika

Photocredits

Oliver Jaist